Pre veriacich pravoslávnej cirkvi sa začína pôst pred Paschou

18.03.2013 Bratislava

Bratislava 18. marca (TASR) - Kým katolíci, evanjelici a ďalší kresťania vstúpili už do záverečnej časti Veľkého pôstu pred slávením Veľkej noci, pre veriacich pravoslávnej cirkvi na Slovensku i v zahraničí, ktorí sa riadia juliánskym kalendárom, sa až dnes začína 7-týždňový pôst pred Paschou.

"Pôst je v pravoslávnej cirkvi čas pokánia, pôstnych kajúcnych modlitieb, častejších bohoslužieb, čas, keď veriaci viac pristupujú k sviatosti pokánia a prijímania, ale aj prísneho pôstu. Chrámové rúcho i rúcho kňazov v tomto období je červené, čo symbolizuje krv a umučenie Ježiša Krista", uviedol pre TASR správca farnosti Pravoslávnej cirkvi v Bratislave Jozef Haverčák. Ako upresnil, pôst znamená pre pravoslávnych veriacich zdržiavanie sa nielen mäsitých jedál, ale aj mliečnych pokrmov až do Veľkonočnej nedele. Ryba sa počas pôstneho obdobia jedáva len dvakrát.

Najbližšia nedeľa - 24. marca je v cirkvi prvá pôstna nedeľa, ktorá je Nedeľou pravoslávia. V túto nedeľu si pravoslávni veriaci pripomínajú udalosti z 8. storočia - víťazstvo nad ikonoborcami, teda tými, ktorí neuznávali ikony a bojovali proti nim, pripomenul Haverčák.

Veľký týždeň, nazývaný strastný týždeň, sa pre pravoslávnych tentokrát začne 29. apríla a zmŕtvychvstanie Ježiša Krista oslávia až v nedeľu 5. mája.

Pravoslávni veriaci z Bratislavy a okolia sa tradične schádzajú v malom Kostole sv. Mikuláša pod Bratislavským hradom. Nový pravoslávny chrám na Tomášikovej ulici by mali veriaci začať využívať už v tomto roku.

Zatiaľ čo Vianoce slávia pravoslávni v niektorých krajinách podľa juliánskeho a v iných podľa gregoriánskeho kalendára, Veľkú noc - Paschu svätia jednotne vo všetkých štátoch podľa juliánskeho kalendára.
 

Vyberte región